Termosy STANLEY – dlaczego uważane są za najlepsze na świecie?
Termosy Stanley szczycą się ponad stuletnią tradycją i zdecydowanie są prawdziwym ekspertem, jeżeli chodzi o utrzymywanie pożądanej temperatury napojów i posiłków.
Ich właściwości termiczne są zdefiniowane bezkompromisowo. Dlaczego? Szczegóły poniżej.
? Gorące napoje dla Stanleya to takie, których temperatura przekracza 60 °C
❄ Zimne napoje mają temperaturę poniżej 10 °C
Wszystkie pomiary czasu utrzymania temperatury przez produkty Stanleya odbywają się w temperaturze pokojowej, czyli w 20 °C (+-2 °C).
Miejcie na uwadze, że deklarowany czas utrzymywania temperatury przez akcesoria Stanley jest zawsze nieco zaniżony. Oznacza to, że w praktyce Wasz termos lub kubek termiczny utrzyma pożądaną temperaturę napoju jeszcze dłużej, niż gwarantuje nam to producent.
Właściwości kubków termicznych i termosów Stanley – co trzeba wiedzieć?
→ Gorące napoje wychładzają się w szybszym tempie, niż zimne płyny ocieplają.
Dlatego na opakowaniach większości produktów marki Stanley można znaleźć aż trzy dane: czas utrzymywania temperatury podany jest osobno dla gorących, zimnych i zamrożonych produktów. Najszybciej temperaturę wytraca gorąca zawartość, a proces ogrzewania trwa najdłużej w przypadku lodu.
→ Im większa pojemność i im więcej zawartości, tym proces wytracania początkowej temperatury przebiega wolniej.
W praktyce oznacza to, że maksymalne napełnienie kubka termicznego lub termosu o dużej pojemności gwarantuje nam powolną utratę wyjściowej temperatury. W małym naczyniu z niewielką ilością zawartości proces zmiany temperatury będzie przebiegał szybciej.
→ Otwieranie termosu lub kubka termicznego powoduje szybszą utratę wyjściowej temperatury.
Deklarowana zdolność utrzymania temperatury dotyczy pełnego naczynia, nieotwieranego przez określony czas.
→ Przed wlaniem lub włożeniem do kubka lub termosu właściwych produktów warto napełnić je – w zależności od potrzeb – gorącą lub zimną wodą i na pięć minut pozostawić w szczelnym zamknięciu.
Dzięki temu prostemu zabiegowi naczynie dłużej utrzyma pożądaną temperaturę.